Custodiem el nostre riu. Què és la Fundació Limne?

1- Què és el projecte Rius?

Al País Valencià, el projecte Rius és dut per la Fundació Limne (www.limne.org) d'on s'ha extret aquesta informació:

El principal objectiu del Projecte Rius és fomentar la participació ciutadana en la conservació i millora dels ecosistemes fluvials, objectiu que s'assolix a través de la realització de les següents activitatats:

Captació de voluntari@s: es realitza diverses activitatats de  captació de voluntari@s (Encontre de voluntaris, Presentació de l'Informe Anual sobre l'Estat de Salut dels Ecosistemes Fluvials...) amb el fi de  donar a conèixer als actors implicats en la gestió de les aigües, els objectius i activitats de la Fundació Limne, i aixina, captar nous voluntaris i/o motivar i capacitar als existents.

Formació inicial: a tots eixos ciutadan@s interessats en participar, se'ls mostra la metodologia científica que deuen utilitzar per a determinar l'estat de qualitat d'un tram de riu a través de l'estudi de paràmetres fisicoquímics i biològics. La duració  de la jornada formativa és de 5h, 2h teòriques i 3h pràctiques.

Seguiment científic participatiu: després de la formació inicial, els ciutadan@s que es comprometen en realitzar dos inspeccions anuals en un tram de riu concret i a passar-nos les dades després de la seua inspecció, tenen la opció d'inscriure's a Projecte Rius – Fundació Limne.

A continuació, amb les dades obtingudes, es redacta l'Informe Anual, el qual és divulgat a tota la societat, donant-se també la possibilitat que enfortisquen els voluntaris els seus coneixements, per mitjà de la realització de conferències de temàtiques diverses.
 
2-Com podem participar?
 
Al municipi de Vilallonga ja va existir un grup de custòdia del riu durant els anys 2009, 2010 i 2011; l'associació cultural Correllops (http://correllops.blogspot.com). Aquesta associació va participar molt activament de la presa de dades i de les diferents campanyes que la Fundació Limne facilita i ajuda a dur endavant.
Actualment l'Ajuntament de Vilallonga es vol implicar activament en la promoció de més grups que custodien més trams de rius i d'aquesta forma facilitar el coneixement del nostre riu i també el control popular del mateix. A la vegada i mitjançant la possada en marxa de la Xarxa d'Escoles Verdes, es preten aconseguir la implicació dels xiquets i xiquetes i dels xicons i xicones en la custòdia del nostre riu.
 
3- Altres accions. Programa "Mans al riu"
 

Mans al riu! És una jornada coordinada i col·lectiva de neteja de trams de riu en la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer per tal d'extraure les deixalles que es troben acumulades en les riberes dels rius.


Per mitjà del Mans al riu! es pretén:

01 Fer pública lasituació i l'estat de conservació dels rius i riberes sobre els que s'actua

02 Fomentar la consciència ciutadana respecte la conservació dels rius i els entorns fluvials

03 Netejar i condicionar els entorns naturals en els que s'actua.

A l'edició del 2012 per exemple, es va actuar sobre diversos trams de rius, amb la col·laboració de l'administració, empreses i la societat.

Des de la Fundació Limne es va comptar amb la participació dels més de 600 voluntaris que participen als projectes de la Fundació Limne i dels habitants de les poblacions on es va intervenir.

La campanya s'articulà en diferents jornades, la primera de les quals tingué lloc a les localitats de Riola, Enguídanos, Riba-roja de Túria, Canals, Quart de Poblet, Tabernes de la Valldigna i Alcàsser:

Vols el Serpís més net? Apunta't y participa. Estigues atent a la convocatòria. Esperem durant aquest 2013 poder organitzar una jornada de Mans al Riu.