Pautes de comportament

9 maneres de gaudir la Vall de la Safor. 9 maneres de conservar-la

Amb aquesta proposta us recomanem un conjunt d'activitats, i a la vegada, us indiquem quina és la manera més correcta de dur-les a terme, sense perjudicar l'entorn ni malmetre el patrimoni. Volem que conegueu la Vall de  la Safor, que us apropeu a la seua realitat, que la sentiu vostra i participeu en la responsabilitat de conservar-la.

1-  Gaudeix de l'entorn (i emporta't les teues deixalles)

¡! La brossa que genera cadascú de nosaltres quan eixim a la natura hem de saber agafar-la i dipositar-la de manera selectiva als contenidors

¡!! Si no t'emportes les deixalles de la muntanya a la nit els animals les escamparan per tot arreu en busca de menjar.

¡!!! Si t'agrada trobar les espais naturals i les àrees recreatives netes d brossa, has de ser el primer en no embrutar-les.

4 SOLUCIONS

 • Fes ús de les àrees recreatives i zones de pícnic, s'han adequat per donar-te un servei a l'hora de menjar, descansar i esplaiar-te.
 • Porta sempre més d'una bossa per poder endur-te, sense excuses, la teua brossa.
 • Si vas a la muntanya, no faces un forat per amagar la brossa, emporta-te-la i llença-la al contenidors del poble.
 • Emporta't les deixalles i diposita-les als contenidors que hi ha als pobles de forma selectiva, separant vidre, plàstics, cartró i restes orgàniques.

"No trobes que una pell de taronja o de plàtan no queda gaire integrada en u paisatge de muntanya?"

 2- Endinsa't a la muntanya (i vigila amb el foc)

¡! Els incendis forestals són sempre un gran perill per a la seguretat de les persones i sobretot, per als pobles de muntanya, corralets,  excursionistes i usuaris de les terres.

¡!! Els incendis forestals produeixen efectes devastadors en el paisatge mediterrani, provocant una pèrdua important del sòl, de biodiversitat, de paisatge i de productivitat forestal.

¡!!! La vegetació mediterrània, no està preparada per la freqüència constant d'incendis forestals i per tant, són molt sensibles al foc i els hi està resultant molt complicat recuperar-se d'ells.

5 SOLUCIONS

 • No tires les cigarretes enceses per la finestra del vehicle, utilitza els cendrers del cotxe.
 • Si fumes a l'exterior, apaga la cigarreta contra una pedra i guarda les burilles en una bossa per llençar-les al contenidor.
 • No abandones les deixalles a la muntanya, pensa que els vidres, els plàstics i les llaunes s'escalfen amb el sol i poden provocar un incendi.
 • Si vas a la muntanya, millor si t'emportes el menjar preparat. SI has de cuinar, fes-ho amb un fogó de càmping gas i allunya't de qualsevol lloc amb vegetació seca. Cuina sempre prop d'aigua. No faces mai foc a terra.
 • Si veus un foc a la muntanya o a una zona rural, avisa ràpidament a "Emergències" (tfn: 112).

 "Compte amb les burilles sigues responsable"

3-  Remulla't a l'aigua (sense embrutar-la)

¡! Els ecosistemes aquàtics són molt fràgils. Pensa que els animals i  plantes de l'aigua estan adaptats a viure en aigua neta.

¡!! Si llences deixalles al riu o barranc, o aboques líquids o sabons, estàs canviant les condicions de l'aigua (ph, transparència...), dificultant així la supervivència de moltes espècies.

¡!!! Si aboques productes orgànics al riu (restes de menjar, pells...) la quantitat de nutrients a l'aigua augmenta, afavorint la proliferació d'uns organismes poc desitjables i perjudicant a la major part de la fauna i flora del riu o barranc.

4 SOLUCIONS

 • Evita llençar qualsevol objecte al riu i abocar líquids.
 • Informa't d'on està permès banyar-se en el riu o en els barrancs.
 • Banya't alà on estiga permès i no utilitzes sabó.
 • Si vols disfrutar del riu o dels barrancs, fes-ho amb silenci sense cridar, així no molestaràs als animals que allí viuen, i ho faràs integrat amb l'ambient.

 "El sabó perjudica molt a la fauna del riu o barranc"

4-  Camina per la Vall de la Safor (respectant la propietat)

¡! La majoria dels boscos i espais naturals de la Vall de  la Safor, són de propietat privada. Els propietaris són els encarregats de tenir en bon estat aquests espais amb la gran despesa econòmica que això comporta.

¡!! Els cultius i horts són de propietat privada, tan si tenen una tanca perimetral com si no la tenen . Els camps són una font de recursos pels habitants de la vall. Respecta'ls!

4 SOLUCIONS

 • Camina per la muntanya sense malmetre res, i recorda que els espais naturals tenen uns propietaris que cuiden del seu bon estat de salut.
 • Respecta els camps, i recorda que el seu producte serveix de recolzament econòmic a la gent de la vall.
 • Segueix sempre els camins marcats, recorda que no sempre el camí més curt és el millor. Evita les dreceres.
 • Per fer senderisme ajuda't amb les guies publicades d'itineraris o de les empreses locals que fan guiatges. Prompte l'ajuntament comptarà amb tot un conjunt de persones de la vall,  preparades per guiar-te. Informa't.

 "No xafes els camps de cultiu, el llaurador planta en ella futurs  aliments"

5-  Contempla el paisatge (i respecta la fauna i els ramats)

 ¡! El paisatge és una important font de recursos per als habitants de la vall de  la Safor. Del bon estat d'aquest en depèn cada vegada més la seua hisenda.

¡!! El mosaic format per camps de cultiu de regadiu, camps de secà, bosc i matollars, són el que generen els impressionants paisatges de la nostra vall.

¡!!! El manteniment d'aquest paisatge en mosaic garanteix la conservació de la biodiversitat, en tant que comporta la existència de diferents hàbitats.

¡!!!! La presència d'animals a la muntanya, millora els hàbitats, ajuda a escampar les llavors, regula plagues agrícoles i humanes i manté oberts corriols i caminets per la muntanya.

¡!!!!! Els ramats que encara queden a la muntanya són un patrimoni cada vegada més escàs. Van suposar un element fonamental de la vall en el passat i encara avui son font d'ingressos per alguns veïns.

4 SOLUCIONS

 • Els crits i els forts sorolls, espanten la fauna i molesten les cries dels ocells i d'altres animals, xerra amb tranquil·litat, apropa't als companys, dona les coses a les mans sense llençar-les.
 • Si trobes algun animal ferit o alguna ovella perduda, dona avís a la guarderia forestal o informa a algun veí del poble més pròxim.
 • Si trobes algun niu o veus algun animal, no el destorbes, fes una foto des de lluny sense molestar-lo i continua el teu camí.
 • El ramat és molt poruc i s'espanta molt si el molesten, deixa'l pasturar al seu aire.

 "No sigues trapatroles deixa als animals tranquils en els seus nius i caus"

6-  Descobreix el patrimoni (i ajuda'ns a conservar-lo)

¡! El patrimoni històric i arquitectònic és el llegat que ens han deixat els avantpassats, i és responsabilitat de tots conservar-lo per poder descobrir els nostres orígens i aprendre del passat.

¡!! Esglésies, capelles, edificis públics, corralets, refugis, murs de pedra seca, restes arqueològiques, castells...TOT és patrimoni cultural, i la responsabilitat de conservar-lo és de TOTS.

¡!!! Calen molts diners per a la reconstrucció, restauració, millor i manteniment d'aquest patrimoni històric i arquitectònic.

4 SOLUCIONS

 • Si vols conèixer la riquesa cultural de la vall de  la Safor, fes-ho de forma respectuosa.
 • Fes rutes guiades. T'ajudaran a conèixer, entendre i valorar millor tota la riquesa patrimonial de la vall. Prompte l'ajuntament comptarà compta amb un servei oficial de guies preparats que són de la comarca. Mentrestant contracte el servei de professionals. Informa't.
 • Si fas visites pel teu compte, entra només als edificis oberts. No forces ni les portes ni les finestres.
 • Si preguntes a la gent del poble t'atendran molt amablement; ells sabran qui té la clau i de passada et contaran alguna anècdota o història local. Això si, sigues respectuós i amable tu també.

 "Mira, escolta, aprèn i respecta. No forces portes ni finestres, demana la clau als veïns"

7-  Observa la natura (i emporta't el millor record)

¡! La biodiversitat de la vegetació mediterrània depèn del bon estat de la flora, de la fauna i dels seus habitants.

¡!! Si vas a la muntanya, no t‘emportes ni plantes, ni animals, ni plançons d'arbres...pensa que la probabilitat que sobrevisquen en un altres ambient és molt baixa.

¡!!! Recorda que els animals salvatges són molt sensibles a la nostra presència i que les plantes són molt vulnerables.

4 SOLUCIONS

 • Els millors records es guarden a la memòria...o en una fotografia, o en un dibuix...ves a la muntanya amb una càmera de fotografiar i amb uns prismàtics.
 • Si observes la fauna sense alterar la seua forma natural de viure, podràs aprendre moltes coses del seu comportament. Cada dia que vages a la muntanya descobriràs una cosa nova!
 • Quan vages a la muntanya aprofita per menjar tots aquells fruits que conegues.  No menges fruits que no conegues a 100%, pensa que hi ha moltes planes tòxiques i fruits verinosos. Sigues prudent!
 • Menja mores, arboços, lledons, taronges...però millor si no te n'emportes cap a casa.

 

 "Emportat quatre flors per fer un ram...però sense abusar!"

8- Trisca pels camins (i ves amb compte)

¡! Les vistes que hi ha des dels cims de la vall són espectaculars.

¡!! L'esforç de recórrer els senders és gratificant...quan observes el paisatge, quan arribes a les fonts, quan creues un bosquet de carrasques o pins...

¡!!! Les formes de vèncer la topografia i els relleus són antiquíssimes, els camins de muntanya són una excepcional forma de fer-ho, observa els traçats que fan!

5 SOLUCIONS

 • El clima de la muntanya és canviant i el Sol mediterrani crema molt, ves preparat, porta un impermeable, i alguna cosa d'abric, gorra pel Sol i crema solar.
 • Caminar per la muntanya no és com anar per la ciutat, hi ha roques i pendents fortes, porta calçat convenient (botes o sabatilles de muntanya) i calcetins grossos.
 • Els camins marcats costen molt de mantenir, respecta les senyals i les marques, col·labora refent les marques caigudes (mollons de pedra).
 • A vegades les fonts no brollen aigua, no confies en les fonts i porta sempre aigua a la motxilla.
 • A la muntanya també passen accidents, porta un mòbil per grup i si et creues amb altres visitants sigues amable amb ells i si tens oportunitat, explica'ls la teua ruta.

 "A la muntanya ves-hi equipat. La prudència és la millor forma de prevenir accidents."

9-  Circula per la Vall de  la Safor (moderant la velocitat)

¡! Circular a gran velocitat malmet les pistes forestals i els camins rurals. Les pistes i carreteres locals les mantenen els municipis i suposen una important despesa econòmica anual.

¡!! La fauna que viu a la muntanya és molt sensible als sorolls dels vehicles motoritzats.

¡!!! Fer més soroll del necessari quan circulem per la muntanya, pels pobles o pels camps pot molestar als altres usuaris.

6 SOLUCIONS

 • Fes el possible per no circular a més de 30 Km/h per les pistes forestals i carreteres rurals. La llei ho estableix així.
 • No circules fora de les pistes existents
 • Ves amb vehicle només fins alà on els camins estiguen en bones condicions.
 • Si estaciones el vehicle, fes-ho en un lloc on no dificulte el pas.
 • Si fas els camins i carreteres rurals amb BTT, establiràs un millor contacte amb la natura i gaudiràs molt més del paisatge.
 • Si portes el teu gos a passejar per la muntanya, recorda de dur-lo lligat, si no els animals salvatges es poden espantar o pot molestar altres caminants com tu.

 "Circular a gran velocitat, t'allunya de la natura. La fauna és molt sensible a la circulació de vehicles"

RECORDA:

"Sempre deixa el lloc visitat millor del que ho has trobat"

Adjuntem ací el fullet publicat per l'Ajuntament de Villalonga per tal d'informar als veïns, a les veïnes i als visitants de les pautes de comportament. El pots guardar clicant sobre les imatges amb el botó dret del ratolí i elegint la opció "guardar imatge com".