Agricultura ecològica a Villalonga

1- Definició

L' agricultura ecològica o agricultura biològica és una modalitat agrícola en la qual no s'utilitzen productes químics de síntesi: fungicides químics de síntesi, adobs químics de síntesi, herbicides, OGM (Organismes Genèticament Modificats), conservants artificials, colorants artificials, additius artificials o similars[1] i que té com a finalitat, en contrast amb l'agricultura convencional, ser ambientalment sostenible, a més de respectar la salut i el benestar dels consumidors.

Algunes de les tècniques de conreu que s'utilitzen són les següents:

En general, les tècniques de cultiu utilitzades per l'agricultura ecològica són de caràcter preventiu i molt menys nocives per a l'home (i per al medi) que les tècniques convencionals (utilitzades extensivament després de la Revolució Verda, de caràcter correctiu, intensives en productes químics altament tòxics).

El mateix concepte és conegut amb noms diferents a diversos països i es pot trobar una terminologia diversa per definir el mateix, cosa que de vegades pot portar a confusió (orgànic és l'adjectiu que fan servir en anglès). D'aquesta manera es troben denominacions com ara agricultura biològica, agricultura ecològica, agricultura regenerativa, agricultura sostenible, agricultura de conservació, etc.

De fet l'agricultura biodinàmica, la permacultura, l'agricultura natural, l'agricultura indígena, l'agricultura familiar o l'agricultura camperola són tipus d'agricultura natural que busquen l'equilibri amb l'ecosistema, són sistemes agrícoles sostenibles que s'han mantingut al llarg del temps en diferents regions del món buscant satisfer la demanda d'aliment natural i nutritiu a les persones i els animals, de manera que el agroecosistema mantingui l'equilibri.

Els productes resultants de l'agricultura ecològica reben la denominació de "productes ecològics" o " productes biològics". Actualment els prefixes bio i eco es reserven per aquests productes. Es calcula que la demanda mundial de productes ecològics creix entre un 10% i un 15% a l'any.

A la Unió Europea l'agricultura ecològica és regulada i el reglament 834/2007 especifica clarament quines tècniques poden ésser utilitzades per aquest tipus de conreus.

2- El projecte d'agricultura Villallonga#Vilaverda

La primera fase d'aquest projecte consistirà en visualitzar les propietats agrícoles que actualment fan agricultura ecològica certificada al nostre municipi.

D'aquesta forma podrem generar un servei a aquells veïns i a aquelles veïnes que estan fent una agricultura més responsable amb el territori i amb el municipi.

Aquest primer servei consistirà en la creació en aquesta mateixa secció d'un directori on tots els que estiguen produint fruita i/o verdura ecològica i etiquetada, podran fer-se publicitat i lincar la seua web/blog/facebook de forma gratuita i podran beneficiar-se de la difusió que aquesta eina suposa.

Aquest primer grup de productors/es es veuran també recompensats/des amb l'assignació de la marca "Villalonga#Vilaverda", que és una marca de qualitat propietat de l'Ajuntament de Villalonga i que una vegada assignada podran utilitzar com a pròpia per tal de fer veure que compten amb un reconeixement del seu municipi. Aquesta marca la podran emprar els productors/es d'ecològic a la seua publicitat i comunicació (pàgina web, díptics, publicitat...).

En posteriors fases l'Ajuntament de Villalonga vol obrir aquesta part del projecte als llauradors i a les llauradores que estiguen fent agricultura ecològica no certificada. D'aquesta forma el grup es veurà ampliat i mitjançant un tipus de control encara per especificar, es determinarà quins aprofitaments estan complint els acords en torn a la producció responsable i ecològica.

Igualment és part del projecte quan tot el sistema estiga en funcionament, posar en marxa una tenda on line on els productors/es puguen actualitzar ells mateixa el seu gènere i posar-lo a la venda on line juntament amb altres productes d'artesania o de manufactura fets al nostre municipi.

3- La revolució agrícola que està venint

En pocs anys han aparegut un fum d'experiències sobretot a algunes parts de l'estat on les administracions autonòmiques han vist en l'agricultura ecològica i en el consum local i de proximitat, el present i el futur immediat del sector. És per això que a continuació es presenten algunes experiències que cal remarcar com exemples o camins possibles:

També, tot i que en més lentament, la nostra comarca està aportant coses importants al nou model agrari, i cal conèixer-les i difondre-les, treballant en xarxa i aprenent dels que han tingut el valor d'anar davant:

El bancal de Cento

(www.elbancaldecento.blogspot.com.es): "El Bancalet és una associació dedicada a l'agricultura orgànica tradicional, que ofereix als seus socis productes de temporada de la terra a la taula. A més, organitzem xerrades, visites a l'horta i encontres gastronòmics on es cuinen plats típics amb productes de temporada. La nostra filosofia es basa en recuperar pràctiques agrícoles sostenibles que respecten el medi ambient i la nostra salut personal, per tal de poder compartir els nostres productes amb gent que busca un camí similar al nostre." (font: elbancaldecento.blogspot.com.es).

L'hortet del Morabit. Aquest projecte va començar amb la idea de fer productes ecològics locals i de temporada, però també de comptar amb la complicitat dels consumidors, per saber els seus gustos, preferències, recomanacions i consells, i així donar-li a l'horta i a la terra, vida i un futur més adequat i sostenible.

Xarxa Agroecològica la Sembra.

(www.lasembra.blogspot.com.es); "Som un grup de persones convençudes que una agricultura respectuosa amb el medi ambient i amb les persones no sols és possible, sinó que jugarà un paper fonamental en la resolució dels principals problemes mediambientals, econòmics i socials que pateix el nostre planeta, i molts desequilibris que nosaltres com a part d'aquest, també patim hui en dia. Apostem per l'agricultura ecològica com a forma de millorar la qualitat de vida de les persones, i com una ferramenta valuosíssima per a l'educació en el respecte cap al medi ambient. Tenim una parada setmanal al mercat d'Oliva. La nostra xarxa té el seu origen en diverses persones i associacions d'Oliva i la Safor implicades en el món de la agricultura ecològica, en el respecte al  medi ambient i en diversos moviments socials de la comarca."

Cooperativa de consum "Som el que mengem".

(www.xarxa.maistanet.com/gandia). "Som un grup de consumidors de productes ecològics de Gandia i la Safor. Entre els objectius de l'associació estan: aconseguir tot tipus de productes ecològics de la màxima fiabilitat en la seua producció i elaboració que garantisquen el màxim respecte al medi ambient i la salut, fomentar l'economia solidària, donar suport als agricultors ecològics locals, divulgar l'agricultura ecològica.La nostra activitat principal és el repartiment de les comandes realitzades per les persones sòcies en l'Ecopunt del Raval.

Vicent de la Foia.

(www.vicentdelafoia.blogspot.com); "Gràcies a la ajuda desinteressada de amics i companys portem endavant la transformació de 2 ha per produir i servir aliments frescos i de qualitat. A més tinc el blog per tal d'explicar els avanços en la finca, per informar sobre temes interessants relacionats amb el tema de l'agroecologia i informar dels aliments que tenim a la vostra disposició".

Verdolaga Ecogrup de consum.

(www.verdolagaecogrupconsum.blogspot.com). "Grup cooperativa ubicat a la Valldigna i dedicat al consum ecològic i sostenible, que promou i ajuda a l'economització i estalvi dels recursos. Som un espai ecològic que pretén des de la modèstia, donar un cop de mà al medi ambient promovent uns hàbits ecològics i responsables a partir de la facilitació d'un consum responsable i sostenible de tot tipus de productes ecològics, des de fruites i verdures fins productes de neteja i electrònics"

Econaranjas La Safor (www.econaranjas.com);"és la idea d'una xicoteta família, dedicada tradicionalment al cultiu de la taronja, que ha volgut eixir de les vies de comercialització "normals" (sense intermediaris ni grans firmes) i que ha apostat sobretot per el respecte a la natura i la qualitat alimentària , doncs que millor que saber que és el que mengem.  Per això creàrem Ecotaronges, estàvem cansats de veure en supermercats taronges blanes amb estranys gustos i amb un brillantor exuberant"  

Tenda "La Terreta"; a Gandia, recentment ha obert una tenda de fruites, verdures i altres productes ecològics que és un punt de venda obert a tothom i que dona servei diari.

Tarongina, A Gandia, es tracta d'una dolceria relacionada amb tots els derivats de la taronja. (www.tarongina.es);  "...es el resultado de aprovechar mis recursos como pastelera para incorporar la naranja en todas las aplicaciones posibles y crear un espacio para su revalorización..."

Els productors d'ecològica a la Safor. A la Safor ja hi ha una important xarxa de productors que generen productes ecològics que són bé certificats oficialment, bé sense certificació oficial però amb la confiança i el compromís del productor/a. Hi ha qui està comerciant a gran escala, principalment amb la taronja i en el mercat europeu (lluny de les directrius més lligades al consum local i de Kilòmetre 0), a mitjana escala, també amb la taronja i principalment a través de pàgines de venda per internet i en el mercat de l'estat espanyol i finalment a escala local, amb tot tipus de verdura i fruita, normalment organitzada en caixetes de venda i amb una clientela de la comarca o pròxima a la comarca de la Safor. Destaquem alguns casos més que s'afegeixen als comentats; mitjançant els horts de "l'hortet de casa", Kristov i la seua companya fan tot tipus de verdura i fruita a Xeraco,  els horts de tot tipus de verdura de Joan a Bellreguard, l'experiència del moviment 15 M Safor-Valldigna a Beniarjó, el veterà treball d'agricultura orgànica de Miquel a Beniatjar amb verdura, ous, fruita, la empresa CitricSafor a Villalonga treballant amb taronja de diferents tipus i responsable amb el territori...

Com a grups de consumidors i consumidores, afegir als ja citats, el treball fet en el passat per la cooperativa de consum de Gandia, la Pebrella, així com el veterà grup de consum de mestres de l'institut de Bellreguard. També caldria destacar experiències innovadores i originals com ara el consum de taronjada natural i del dia de forma diària pels alumnes de l'escola de Bellreguard dins del marc de la col·laboració entre la cooperativa, l'ajuntament i la pròpia escola:

www.verdesguard.net/bellreguard-sostenible/educacio-ambiental

Els horts socials, a la Safor comptem amb dos experiències d'horts socials municipals, la pionera de Bellreguard i la de Gandia. Ambdós van començar amb una filosofia propera a l'agricultura ecològica però actualment no estan sotmesos a cap tipus de control. Tot a així semblen experiències interessants per tal de ser citades en aquest apartat:

www.gandia.org/web/guest/huertos-sociales-ecologicos

www.verdesguard.net/bellreguard-sostenible/hortsoci